måndag 11 augusti 2014

Talsyntes och Storybird

Det är många som gjort olika klipp om Storybird  - en molntjänst i vilken du kan skriva berättelser kollaborativt. Du kan verkligen fokusera på skrivandet, bilderna är färdiga konstnärsbilder och du väljer ett bildtema som du vill skriva till. Just det momentet gillar jag, dvs att det blir fokus på textskapandet. Min upplevelse är att det är lätt att eleverna förlorar sig i bildskapandet när vi ska skriva berättelser med bilder - som i sig kan vara till stöd för att hålla ihop vår story - när det var texten som skulle vara i fokus... Jag tänker Lgr11 och svenska om hur vi ska arbeta med texter, så väl fakta- som berättandetexter. Vi ska arbeta med hur en berättande text organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning (åk 1-3). Vi ska även arbeta med att göra miljö- och personbeskrivningar. Vi ska även arbeta med att kombinera ord och bild i exempelvis webbtexter (åk 4-6). Vi ska arbeta med beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Vi ska arbeta med språkliga drag, texter som är en kombination av olika texttyper (åk 7-9). 

Ja, vad har vi? Nu  kör vi, tänker jag och nu vill jag visa hur Storybird kan få bli ett ytterligare sätt för fler att skriva berättelser på  - med stöd av talsyntesprogrammet ClaroRead för Mac. Se filmen jag visade läsårets första dag.

Talsyntesprogrammet laddar ni ned från Elevsajten.se och ni har alla fått admininloggning för ändamålet. Kom ihåg att ta ned själva programmet.

Efter att ha tagit reda på vad som gör att det inte har fungerat för flera av er på skolan med rösterna i talsyntesprogrammet, kan jag nu förklara varför och säga:

Ladda ned rösterna Oskar eller Alva. De ska fungera.

Om eleverna ska ladda ned samma program ska de ha dessa inloggningsuppgifter.
Användarnamn: sodertalje
Lösenord: cewRUZe8ru

Elever som verkligen behöver talsyntes för att kunna läsa och skriva, bör behålla gamla operativsystemet samt behålla gamla pages. Det nya operativsystemet samt pages är stängt för kommunikation med andra leverantörers program än Apples egna.

Det användarnamnet och lösenorden kan ni med gott samvete lämna ut till elever och deras föräldrar. Det är nämligen så att våra elever får ha hemlicens, så det är bara att ladda ned för dem hemma på den eller de datorer de behöver ha talsyntesprogram på.

Hur fungerar Storybird då?
Ta en titt på den här filmen från Grisslehamnsskola. Jag rekommenderar dig att skapa ett lärarkonto och göra klasskonto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.