onsdag 14 januari 2015

GOTD

Micke Hermansson heter en pedagog från Umeå som har gjort sig känd i skolsverige för sina microlektioner. Tanken med dessa microlektioner är att skapa ett sug efter lärande. Lektionerna ska vara korta, med slumpmässigt utvalda ämnen och med fokus på fakta.


Microlektion ska ta max 10 minuter, pedagogen presenterar sin "Grej" via en key- notepresentation, power- point eller annat presentationsverktyg. Under presentationen antecknar eleverna fakta i en anteckningsbok som används speciellt för GOTD.På Facebook har Micke startat en grupp som heter Grej Of The Day där pedagoger från hela Sverige delar med sig av egna presentationer och där man delger sina erfarenheter av att arbeta med detta.

Göran Svanelid, mannen bakom The Big Five, har kommenterat arbetssättet med micro- lektionerna så här:
 "Det jag tänker på är det som eleverna många gånger har svårt med och vi som pedagoger många gånger missar att synliggöra, nämligen förmågan till det som i didaktiska sammanhang brukar benämnas som "transfer". Denna förmåga handlar om att eleverna kan koppla samman kunskaper som de mött tidigare med det nya. På detta sätt liknar dessa två exempel de som Micke Hermansson tidigare har gett oss prov på. Genom hans GOTD så finns det också massor av möjligheter att träna upp förmågan till transfer, att få eleverna att se samband mellan ny och tidigare information. I bägge fallen hjälper metoderna att utveckla elevernas tänkande och därmed lärande, speciellt om man kopplar på ett språkutvecklande (diaboliskt) arbetssätt. Vi kan även i dessa två lärares metoder se exempel på att det är läraren som bidrar med tankar och kunskaper för att sedan släppa in eleverna. Detta är i sann mening exempel på "strukturerad undervisning under lärares ledning", d.v.s. en sådan föreläsning som förordas både i Skolförordningen (kapitel 5) och i läroplanen Lgr 11 (sidan 13). Tänk vad mycket vi an lära oss av varandra i denna och andra fb-grupper."


På Vallaskolan har vi arbetat med GOTD sedan höstlovet i en klass och har kunnat se väldigt mycket positiva effekter av detta arbete. Eleverna efterfrågar redan på morgonen ledtråden till dagens ledtråd och deltar aktivt i lektionerna. Nu när vi har varit igång ett tag kan vi märka att eleverna allt oftare gör kopplingar till de Grejer som vi har haft, kopplingarna dyker upp under lektioner, i samtal och under nya grej- presentationer. Kort sagt, eleverna tycker micro- lektionerna är kul och vi pedagoger kan se att kunskaperna fastnar!

När vi startade upp GOTD- arbetet lade vi under ett par veckor ner en hel lektion per tillfälle, detta för att alla skulle bli bekanta med arbetssättet och för att de skulle bli säkra på hur de skulle skriva sina anteckningar. Vi har haft 4 GOTD- pass i veckan, på fredagen har vi istället för GOTD haft en Kahoot- lektion då vi haft frågesport med frågor från veckan som gått.

Nu när vårterminen startade var det självklart för oss att fortsätta arbeta med GOTD och kan varmt rekommendera andra klasser att prova arbetssättet. Metoden fungerar från förskoleklass upp till högstadiumet - du avgör själv svårighetsgrad på dina Grejer.

Vill du ha tips och utbyta idéer med andra pedagoger som arbetar med GOTD? Gå med i FB- gruppen "Grej Of The Day"

Här kan du hitta presentationer som vi har skapat för vår klass: GOTD- presentationer
2 kommentarer:

 1. Spännande och kul! Har kollat på facebook också. Måste prova på med ettorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Sändes ett kort klipp om det på Lilla Aktuellt också, finns länk på deras hemsida om du vill se!
   http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.